Kako z nekaj triki do boljšega znanja španščine

Preprosti načini, ki ti bodo pomagali do boljšega znanja španščine

Večina ljudi ob misli na učenje tujega jezika še vedno najprej pomisli na jezikovni tečaj. Naj bo v skupini ali individualno, preverjeno deluje. Vendar pa obisk jezikovnega tečaja največkrat, žal, ne zadostuje, če želiš nek jezik – recimo, da je to španščina – govoriti tekoče oziroma se v njem tudi sporazumevati. Predno začneš z učenjem je pomembno predvsem, da veš, kaj želiš z učenjem doseči oziroma kakšni so tvoji  motivi za učenje. Če ti to ni jasno, ti lahko kaj kmalu zmanjka motivacije za učenje.

Zato ti danes predstavljam nekaj preprostih načinov, kako "umestiti" španščino v tvoje vsakdanje življenje, vse našteto namreč lahko služi kot odlično dopolnilo tvojemu obisku jezikovnega tečaja.

Se ti je že kdaj zgodilo, da si tuhtala in tuhtala, kako se neki zadevi reče v španščini, ko pa si se enkrat znašla v Španiji (ali kjerkoli drugje, kjer se govori špansko), pa se je vse skupaj zdelo tako preprosto?

Meni se to dogaja ves čas. Vsaj, kadar sem v Sloveniji, obkrožena z okoljem ki, povečini, govori slovensko. Takoj, ko se "prestavim" v Španijo in obkrožim z okoljem ki "govori" špansko, je zadeva mnogo lažja in besede me pogosto "kar najdejo".

Če se torej res želiš naučiti špansko, je pomembno, da se skušaš kar nekako "potopiti" v ta jezik. Tule je nekaj nasvetov, ki preizkušeno delujejo. Pa brez skrbi, ni treba, da upoštevaš vse po vrsti, izberi si tiste, ki ti najbolj “sedejo” in se ob njih še zabavaš.

 

1. Obkroži se s španščino (oziroma z jezikom, ki se ga učiš).

To preprosto pomeni, da si vse take in drugačne aplikacije, ki jih uporabljaš v vsakodnevnem življenju, nastaviš v španskem jeziku: od tvojega elektronskega računa, družabnih omrežij, tvojega mobilnega telefona. Vse našteto ti pomaga, da španščino vidiš in bereš (ter prepoznavaš besede oziroma sklepaš o pomenu le-teh) skoraj vsak trenutek dneva. To je res odličen način, da poskrbiš, da bo španščina vedno v tvojem vidnem in slušnem polju.  Če potrebuješ konkretne predloge o aplikacijah, ki ti lahko pomagajo pri učenju španščine, si lahko brezplačno preneseš moj mini e-priročnik »10 aplikacij, ki jih mora poznati vsak učenec tujega jezika«. Tule najdeš obrazec, vpiši svoje podatke in si brezplačno prenesi svoj izvod.  

 

2. Poslušaj pesmi v španskem jeziku (in zraven tudi zapoj, seveda!).

Glasba je univerzalen medij in tudi, če imaš specifičen glasbeni okus, boš zagotovo našla nekaj zase. Drži, da je nedavno pesem "Despacito" okupirala ves zahodni svet in da smo se pesmi, milo rečeno, prenajedli, vendar je hkrati tudi res, da je mnoge ravno to, da jim je bil komad tako zelo všeč, spodbudilo, da so začeli z učenjem španščine. Med njimi je tudi kar nekaj mojih trenutnih učencev! Preprosto si ne morejo pomagati! Glasba, ki sede v ušesa in zaradi katere nehote začneš poplesavati...Veš o čem govorim, kajne? Jasno da te zanima, o čem pripoveduje. In začneš raziskovati, brskati po youtube, najdeš besedilo in prevedeš, sprva posamezne besede, kasneje že več. Super zadeva! Z glasbo utrjuješ slušno razumevanje, raziskuješ besedišče in se učiš izgovorjave. In to je že neke vrste učenje, ki marsikoga privede do odločitve za udeležbo na tečaju ali za online ure španščine z mano.

 

3. Glej televizijske oddaje, serije in filme v španskem jeziku.

Marsikateri španski prijatelj mi je večkrat potožil, kako slabo da mu gre angleščina. Seveda, saj so v Španiji vse oddaje na TV, kot tudi filmi, ki se predvajajo v kinematografih, sinhronizirani v španščino. A z vidika usvajanja nekega tujega jezika je to res velika škoda. Dejstvo, da lahko v Sloveniji vse tuje televizijske programe spremljamo v izvirnem jeziku, nekatere celo z možnostjo slovenskih podnapisov, je neprecenljivo! Na tak način smo cele generacije »rasle gor« obkrožene z angleščino, nemščino, morda tudi francoščino, italijanščino in španščino. In melodija se nam je, ne da bi se tega pravzaprav zavedali, že od malega vtisnila v spomin, prav tako pa je naše učenje potekalo na neki nezavedni ravni, kar nam je najbrž kasneje, ko smo se začeli učiti »zares« zagotovo pomagalo pri učenju.

TV postaje v španščini so številne in večina omogoča brezplačen ogled celih sezon serij domače produkcije. Res je, da Španci govorijo izredno hitro, zato se ne obremenjuj preveč, če veliko besed ne razumeš (no, ne le da jih ne razumeš, večine, vsaj na začetku, niti ne ujameš! :) ). A kar brez skrbi. Vaja dela mojstra in za razumevanje ni nujno, da razumeš prav vsako besedo. Svetujem ti, da vsaj na začetku izkoristiš možnost podnapisov v španščini. Sprva boš prepoznala posamezne besede, potem že cele povedi, fraze. S tem boš utrjevala ne le slušno, pač pa tudi bralno razumevanje. Res je sicer,  da se v filmih pogosto uporablja pogovorni jezik, ki je lahko dodatna ovira pri razumevanju ali pa je v filmu uporabljen določen naglas, a dovolj je, da razumeš bistvo. Jezik je živ in bolje, da slišiš takega, kot ga govorijo na ulici, kot »zglancanega«, kot v kakih zastarelih knjigah. Ko boš šla v Španijo, ti bo zagotovo koristilo.

 

4. Poslušaj radijske programe in podkaste v španščini.

Internet nam omogoča tudi brezplačno poslušanje radijskih programov in podkastov v španskem jeziku. In spet je vse odvisno le od tega, kaj te zanima. Bistveno je, da španščino poslušaš čim bolj pogosto. O tem, kako dobro podporo pri učenju španščine ti nudi poslušanje podkastov sem že pisala. Če si objave spregledala, jih najdeš s kliki na: Učenje španščine s podkasti 1, Učenje španščine s podkasti 2, Učenje španščine s podkasti 3.

S poslušanjem utrjuješ slušno razumevanje, usvajaš melodijo ter izgovorjavo ter se učiš novih (tudi pogovornih) besed.

 

5. Vsak dan (ok, če ne gre, pa vsaj vsak drugi dan) preberi kak članek v španščini.

Brez panike. Ni treba posegati po znanstvenih člankih s kompleksnim besediščem (no, na višjih ravneh tudi lahko, kakopak). Zadostuje, da si vsak dan vzameš nekaj minut in prebereš krajši članek na temo, ki te tudi sicer zanima, le da ga prebereš v španščini. Lahko je iz kake ženske ali športne revije ali časnika. Če si navdušena športnica ali uživaš v gibanju v naravi, boš zagotovo našla kak članek na to temo tudi v španščini. Če te zanimajo slavni, si navijač Real Madrida ali Barce, te bo najbrž pritegnila športna sekcija nekega spletnega časopisa. Morda te zanima zdrava prehrana in zdrav slog življenja – kaj lepšega, kot prebrati nekaj na to temo v španščini!?

Kot vidiš – ni potrebno, da bereš ne vem kako kompleksna besedila, glavno je, da te tema besedila pritegne na osebni ravni. Učenje je tako bolj spontano, motivacija pa prihaja iz tebe. 

Na tak način utrjuješ bralno razumevanje in se učiš novega besedišča ter hkrati sklepaš o pomenu besed, ki jih vidiš v kontekstu.

Tule je nekaj idej oziroma povezav do spletnih časnikov in revij:

http://www.elmundo.es/

https://elpais.com/

http://www.cosmopolitan.com/es/

http://www.vidapositiva.com/

http://www.marca.com/

 

6. Beri kratke zgodbe, romane in druge knjige v španščini.

Ne, ni treba poseči ravno po delih Garcíe Márqueza,  za začetek se lahko napotiš v najbližjo knjižnico in preveriš, če imajo tudi stopenjsko čtivo v španščini (to so knjige, ki so prilagojene tistim, ki se učijo nekega tujega jezika). Te knjige so ponavadi krajše in z ustrezno stopnjo zahtevnosti besedila, da te zaradi težavnosti ne odvrnejo od branja, pač pa te pritegnejo in ti dajo dodatno motivacijo za branje in učenje. Seveda lahko kadarkoli posežeš tudi po pravi literaturi – kar jo je pri nas na voljo, seveda. Nekatere knjižnice so s knjigami v španščini bolj, druge manj založene, zato ti svetujem, da se kar odpraviš do najbližje, in preveriš (ali še hitreje skočiš na spletno stran COBISS in preveriš zalogo španskih knjig v določeni knjižnici). Odlična možnost je tudi Aula Cervantes v Ljubljani, kjer si lahko izposodiš knjige v španskem jeziku.

Tudi elektronske knjige so odlična izbira. Amazonov Kindle, na primer, vsebuje že tudi slovar, ki ti pri branju nudi pomoč.

Z branjem utrjuješ bralno razumevanje in spoznavaš nove besede.

 

7. Razišči, kje vse lahko utrjuješ in vadiš španščino.

Pogosto se zgodi, da kak Španec, ki pride živet v Slovenijo, išče nekoga za »izmenjavo« oziroma »pogovor«. Po družabnih omrežjih razišči, kje vse bi lahko utrjevala španščino v bližini kraja, kjer živiš, oziroma, kje bi lahko našla koga, ki ga zanimala "izmenjava" in že se lahko občasno dobita na kavi in na klepetu – malo v slovenščini, malo v španščini, da bosta imela oba nekaj od tega.

Pridruži se skupinam na družabnih omrežjih, ki so namenjene tistim, ki se učijo špansko, spremljaj določene strani na Facebook-u, na primer:

@SpanscinaOnline

@PracticamosEspañol

ali se pridruži kaki od Facebook skupin, na primer:

@Conversacionenespañolparatodos

Tudi danes vse bolj priljubjeni Instagram je lahko izvrstno orodje, da se vsak dan naučiš kaj novega v španščini, le malo je treba pobrskati in slediti učiteljem, ki učimo tudi prek spleta (oziroma online) in redno objavljamo tudi na tem družabnem omrežju. Tule je nekaj "hashtagov" za pomoč:

#hablaele

#spanishwithestefy

#hellospanish

#eleonlinespanish

Aktivno sodeluj, sprašuj in komentiraj objave, na tak način se lahko marsičesa naučiš ter navežeš stike z »native« govorci.

 

8. Udeležuj se dogodkov, ki so na kakršenkoli način povezani s španščino.

Lahko gre za obisk kakega španskega pisatelja v Sloveniji, predstavitev prevoda neke knjige iz španskega v slovenski jezik, plesno predstavo flamenka, koncert španskega pevca, potoposno predavanje…Vsi tovrstni dogodki bodo zagotovo privabili tebi podobne in morda je lahko tudi to priložnost, da tudi v živo govoriš v španščini.

 

9. Razmišljaj v španščini, piši dnevnik v španščini.

Morda slednje resda ne velja za čiste začetnike, pa vendar. Ko hodiš po cesti razmišljaj, o tem, kar vidiš in kako se tem stvarem reče v španščini (narava, ljudje, stavbe, avtomobili, živali itn). Pri vsakodnevni jutranji rutini v mislih ponavljaj besede (oblačila, zajtrk, higiena v kopalnici). Beri deklaracije v španščini, ogromno se lahko naučiš! Tudi če ne zapišeš, deluje, če vsaj v mislih ponoviš posamezne besede ali še bolje povedi. Pisanje dnevnika je eden najboljših načinov, da utrjuješ nek jezik. Morda ne v samem začetku, kasneje pa je to odlično orodje za utrjevanje pisnega izražanja in usvajanje ter utrjevanje besedišča. Zelo priporočam.

 

10. Uči se kar iz udobja svojega doma.

Če si želiš strukturiranega in bolj poglobljenega učenja španščine ali pa morda le potrebuješ nekoga, ki te pri tvojem učenju usmerja in ti pomaga, je odlična možnost učenje španščine online: z učiteljem (v tem primeru sem to jaz :)) se povežeš s pomočjo ene od spletnih platform, ki omogočajo video konferenco - največkrat je to Skype, saj ga pozna večina ljudi - in tvoje učenje se lahko začne. Gre za učenje, ki je prilagojeno tebi in tvojemu znanju, željam in ciljem, učitelj oziroma jaz, pa sem tu za to, da ti čim prej pomagam doseči zastavljene cilje. Tak način učenja je povsem prilagojen posamezniku in omogoča izjemen napredek v kratkem času. Če te zanima, kako izgleda, skoči na spletno stran Španščina Online ali pa si preberi zapis na to temo na mojem blogu in ne pozabi, da nudim brezplačni preizkusni termin, da lahko preizkusiš, kako zadeva izgleda, predno se odločiš.

 


 

Tako. Kot vidiš, je možnosti za učenje tujega jezika danes več kot kdajkoli prej in če poznaš drobcene trike, ki jih lahko skoraj neopazno vpelješ v svoj vsakdan, boš zagotovo kmalu na veliko "ablala" v španščini, ko se boš odpravila tja na potovanje, študijsko izmenjavo ali zgolj na počitnice. Upam, da ti bodo navedeni triki, ki res ne vzamejo veliko časa, pomagali na tvoji poti učenja španščine, za bolj poglobljeno in strukturirano učenje pa ti svetujem, da vse navedeno, seveda, kombiniraš s tečajem v skupini ali z online urami španščine. 

 

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.