Učenje španščine s podkasti - 1. del

Hola, ¿qué tal?

Gotovo si že kdaj slišal/a za podkaste ali pa si celo zvest poslušalec oziroma poslušalka katerega od njih. Na svetovnem spletu so podkasti vedno bolj razširjeni in vedno več je tudi takih, ki so namenjeni učenju tujih jezikov.

V tokratni objavi s teboj delim nekaj, po mojem mnenju, najboljših podkastov, ki ti bodo pomagali pri učenju španščine.

Če s podkasti še nisi ravno na »ti«, za začetek nekaj pojasnil:

Kaj je podkast (ang. podcast)?

Podkast (poslovenjeno pododdaja) je zbirka zvočnih posnetkov določene tematike, naloženih na internet, ki jih lahko poslušaš, kadarkoli si to zaželiš.

Vsak podkast je lahko tvoj spremljevalec na poti v šolo, na faks ali v službo, pri urejanju doma, pri vadbi v fitnessu, ob sprehajanju psa, …. skratka povsod, kjer si lahko v ušesa vtakneš slušalke in poslušaš. Super zadeva je, da se lahko na podkaste (tudi na tiste, ki so namenjeni učenju španščine), enostavno naročiš in se s tem izogneš, da bi kadarkoli pozabil/a na brezplačno lekcijo španščine, saj jo prejmeš kar v svoj elektronski nabiralnik. Sama podkaste najraje poslušam med vožnjo, v avtu, saj tako izvrstno izkoristim čas. Le zakaj bi poslušala samo glasbo, ko lahko ta čas izkoristim tudi za izobraževanje, zanimivosti in aktualnosti iz področij, ki me zanimajo?

Tudi med mojimi učenci je vedno več takih, ki podkaste redno uporabljajo za učenje španščine. In vse to zaradi zgoraj navedenih razlogov -  ker jih lahko poslušaš kjerkoli in kadarkoli si to želiš (tudi brez internetne povezave, če si jih prej shraniš na pametni telefon, tablico ali računalnik). Res bi bilo težko še bolj enostavno, se ti ne zdi?

Moram priznati, da je napredek učencev, ki svoje učenje španščine podkrepijo s poslušanjem podkastov, izjemen!

Ne verjameš? Poskusi še ti!

V poučevanju se podkasti uporabljajo za doseganje dveh ciljev – sprejemanje besedila (poslušanje oziroma slušno razumevanje) in tvorjenje besedila (govorjenje, izražanje) v tujem jeziku; dve veščini, ki sta, po mojih izkušnjah, največji izziv za učence, sploh, če se tujega jezika ne učiš v okolju, kjer je le-ta vseprisoten (na primer, da se učiš špansko in živiš v Sloveniji, kjer tvoja okolica, po večini, govori slovensko).

Prepričana sem, da bo že samo en podkast, ki ga boš poslušal/a, pripomogel k temu, da boš za učenje španščine še bolj motiviran/a oziroma, da se bo, posledično, izboljšala tudi tvoja sposobnost sporazumevanja  v španščini. Pri tem pa bo rasla tudi tvoja samozavest.

Še kar dvomiš? Tudi sama sem težko verjela, ko sem opazovala svoje učence in njihov napredek pri učenju!

No, pa začniva. ¿Empezamos? Venga, vamos.

Danes torej s teboj delim prvih nekaj podkastov, ki ti jih priporočam kot dodatek pri učenju španščine (tako da, - ¡OJO! = POZOR! – saj,  kmalu sledi še 2. del). Pred tem naj omenim še, da so nekateri podkasti namenjeni bolj usvajanju komunikacijskih veščin (torej, da te vodijo po tematikah, od tega, kako se v španščini, na primer, predstaviš, predstaviš svojo družino, naročiš v baru ali restavraciji, povprašaš za smer v nekem mestu, rezerviraš hotel itd.), do takih, ki so bolj kulturno obaravani, torej je v njih govora o, na primer, navadah v Španiji ali kateri od držav Latinske Amerike, kjer se govori špansko, kar pripomore k razumevanju socio-kulturnega vidika učenja jezika. Spet drugi pa se osredotočajo na slovnico ali na pogovorne izraze (fraze, pregovore, ulične izraze), ki se jih pri klasičnem pouku španščine sicer težje naučiš. In še to: nekateri podkasti prihajajo iz Španije, spet drugi so delo avtorjev iz Latinske Amerike, kar pomeni, da lahko s poslušanjem različnih, spoznavaš različne naglase in besedišče, ki se uporabljajo v državah, kjer se govori špansko in na ta način spoznavaš tudi raznolikost in bogastvo španskega jezika.

Večina podkastov je popolnoma brezplačnih, nekateri pa določene epizode ponujajo brezplačno, druge (običajno tiste, ki so namenjene višjim stopnjam), pa proti plačilu.

Podkasti so v prvi vrsti, seveda, namenjeni poslušanju, vendar pa je vedno več takih, ki zvočni posnetek pospremijo še z besedilom (ki ga lahko bereš med poslušanjem ali prebereš po njem, ko ti to pač ustreza).

V tokratni objavi se bom, kot rečeno, osredotočila na nekaj podkastov, ki so namenjeni predvsem začetnikom pri učenju španščine in ki ti bodo pomagali pri tem, da spoznaš osnovne fraze sporazumevanja v španščini. V pojasnilo morda še to, da se pri številnih podkastih uporablja razlaga v angleščini. Če ti to ne ustreza, pa ti svetujem, da izbereš le tiste, kjer je vse le v španščini.

 

1. COFFE BREAK SPANISH

Coffe Break Spanish je eden najbolj priljubljenih podkastov za učenje španščine. Namenjen je predvsem začetnikom, saj te skozi različne epizode, po korakih vodi po različnih temah. Na posnetkih sta Marc in Kara, sicer Škota, ki pa odlično govorita špansko (razlaga je v angleščini). S pomočjo njunih dialogov boš na zabaven in sproščen način  usvojil/a (ali ponovila) osnovne fraze. Vsako epizodo lahko poslušaš neposredno na internetu ali pa si posamezne epizode preneseš na svoj računalnik/telefon/tablico in jih poslušaš tudi brez internetne povezave, kar pomeni tudi, da lahko posamezno epizodo poslušaš večkrat in s tem utrdiš usvojeno snov (kar sicer velja tudi za vse ostale).

 Tule je spletna stran in prvih 10 epizod:

http://radiolingua.com/cbs-step-1/

 

2. NOTES IN SPANISH

Še eden od zelo priljubljenih in uspešnih podkastov namenjenih učenju španščine.

Čeprav je bila večina epizod posnetih že pred nekaj leti, je podkast še danes zelo aktualen in priljubljen med učenci španščine.

Na njihovi spletni strani boš našel oziroma našla epizode, ki so namenjene različnim stopnjam, od tistih, za popolne začetnike, kot tistih, za naprednejše stopnje.

Tule je spletna stran:

http://www.notesinspanish.com/

 

3. SPANISHPODCAST.ORG

Naslednji na današnjem seznamu je https://www.spanishpodcast.net, ki deluje že od leta 2011. Sama ga pogosto uporabljam pri svojem delu, predvsem pri spoznavanju kulturnih vsebin pri poučevanju španščine, saj se avtorji lotevajo najrazličnejših tem, od epizod, namenjenih komunikacijskim veščinam, do vsebin, povezanih s kulturo, načinom življenja, običaji in prazniki, kot tudi razlagi različnih fraz. Pri vsaki epizodi je zraven tudi transkripcija oziroma zapis povedanega, kar ti lahko pomaga, če želiš poslušano tudi prebrati.

Podobno kot pri prejšnjih dveh, se lahko na njihove podkaste preprosto naročiš. Posamezne epizode so brezplačne, lahko pa naročiš in si preneseš tudi celoten paket epizod, seveda (proti plačilu). 

Tule je seznam posnetkov:

https://www.spanishpodcast.net/listado-episodios/

 

4. LENGALIA

Podkast, ki te na izvrsten način vodi od osnov sporazumevanja, do spoznavanja različnih socio-kulturnih vsebin, povezanih s Španijo oziroma z različnimi državami Latinske Amerike, kjer se govori špansko. Epizode so razvrščene po stopnjah, kar ti dodatno olajša učenje.

Spletna stran:

https://www.lengalia.com/es/aprender-espanol-gratis/podcasts/espana/i.html

 

5. SPANISH TUTOR DC

Še en podkast, ki je namenjen tudi začetnikom in se loteva najrazličnejših tem: od prvih fraz, izgovora, naglaševanja, slovnice, do različnih kulturnih vsebin. Tudi moji učenci pogosto tožijo, da Španci govorijo prehitro (in da jih zato ne razumejo) – no, epizode tega podkasta so na začetni stopnji bolj »počasne« oziroma nastopajoči govorijo počasneje, kar olajša razumevanje, seveda.

http://www.spanishtutordc.com/category/podcasts/upper-beginner/

 


Tako, upam, da boš med naštetimi podkasti našel oziroma našla vsaj enega, ki ti ustreza. Naj ponovno poudarim, da so podkasti resnično učinkovita podpora pri učenju jezika in težko bi našel oziroma našla boljši trenutek, da svoje učenje podkrepiš še s poslušanjem podkastov, saj so enostavno »in« oziroma »de moda«, kot bi rekli Španci.

V naslednjem delu bom predstavila še nekaj podkastov, a se bom osredotočila na tiste, ki so namenjeni bolj spoznavanju kulturnih vsebin, navad in učenju slovnice.

Poznaš kak podkast, ki ga ni na seznamu ter nam ga priporočaš? Vesela bom tvojih komentarjev in predlogov! Piši mi na spanscinaonline@gmail.com oziroma klikni semle.

In ne pozabi – tu sem, da ti pomagam pri tvojem učenju španščine. Če te mika učenje Španščine Online in me želiš spoznati, pokukaj na mojo spletno stran www.spanscinaonline.com, da vidiš, kaj ti ponujam in si rezerviraj svoj BREZPLAČNI PREIZKUSNI TERMIN. Če v tem trenutku španščine ne potrebuješ, poznaš pa koga, ki se odpravlja na potovanje, počitnice, študij ali delo v Španijo ali v Latinsko Ameriko, pa bom vesela, da mu zaupaš, kje me lahko najde. ¡Muchas gracias!

Gracias por leerme y nos vemos en la próxima entrada.

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.