10 razlogov za jezikovno potovanje

ODKLOP NA TUJEM + UČENJE TUJEGA JEZIKA

= IDEALEN POLETNI PAKET

Poletje je pred vrati in zagotovo tudi ti že razmišljaš o tem, kje (in s kom) ga boš preživel/a. ¿Sí o sí? Cool

Zakaj bi ne združil/a prijetnega s koristnim in izkoristil/a poletja za nova odkritja, zabavo in učenje obenem? To je, vsaj po mojem mnenju, idealen poletni paket: odklop na tujem, ki ga popestriš z učenjem tujega jezika.

Znanje tujega jezika nam odpira marsikatera vrata, radi pravimo, pa vendar, če se učiš kak tuj jezik – kaj se ti ni kdaj zazdelo, da te učenje v domačem (slovenskem) okolju - na jezikovnem tečaju, v učilnici ali doma, v tvoj (dnevni) sobi - ne vodi vedno tja, kamor želiš oziroma, da nekaj manjka, saj ni rezultatov, ki si jih pričakoval/a?

Ja, to je namreč kar pogost občutek – učiš se nek jezik, bodisi, da redno obiskuješ jezikovni tečaj v neki jezikovni šoli, bodisi se učiš prek spleta oziroma online, bodisi je tvoja »učilnica« televizijski ekran…Ampak, kaj, ko se ti včasih zazdi, da se kar nikamor več ne premakneš? Da ne napreduješ? Da se učiš »teorijo«, želiš pa si izkusiti »jezik« in kulturo povezano z njim?

Ja? Se prepoznaš? No, jaz sem zagotovo ena od privrženk jezikovnih potovanj (najbrž gre pri meni tudi za kanček poklicne deformacije, jasno). Prepričana sem namreč, da so ta zelo zaželen, če ne celo nujen del v procesu usvajanja nekega tujega jezika, če se želiš »prestaviti« stopničko višje.

Zakaj? Pa poglejmo! Osredotočila se bom na 10 glavnih razlogov za to, da se tudi ti (enkrat ali večkrat) odločiš za jezikovno potovanje.

1. Popolnoma se »potopiš« v jezik.

Po mojem mnenju, najpomembnejša zadeva.

 Se ti je že kdaj zgodilo, da si tuhtal/a in tuhtal/a, kako se neki zadevi reče v španščini, ko pa si se enkrat znašel/znašla v Španiji (ali kjerkoli drugje, kjer se govori špansko), pa se je vse skupaj zdelo tako preprosto?

Meni se to dogaja ves čas. Vsaj, kadar sem v Sloveniji, obkrožena z okoljem ki, povečini, govori slovensko. Takoj, ko se "prestavim" v Španijo in obkrožim z okoljem ki "govori" špansko, je zadeva mnogo lažja in besede me pogosto "kar najdejo".

Na primer, da se učiš špansko in se za kak mesec »prestaviš« v Španijo, lahko le zaradi potovanja, lahko pa zaradi tega, da tam obiskuješ nek jezikovni tečaj – kakršenkoli že je razlog tvojega bivanja v Španiji – dejstvo je, da si s španščino obkrožen/a ves čas: ne le v učilnici, pač pa tudi na poti do nje, na cesti, v trgovini, v medijih…Vsepovsod. Španščini ne moreš uiti (no, saj, kot da bi to želel/a, kajne? Wink). Na tak način spoznaš tudi številne pogovorne izraze (ki jih v učbenikih in knjigah ni) oziroma spoznavaš »živ« jezik.  O tem sem sicer že pisala  v članku »Kako z nekaj triki do boljšega znanja španščine« (če ga še nisi prebral/a, ga najdeš tule).

2. Udeležba na jezikovnem tečaju bo odlično izgledala v tvojem curriculumu (CV-ju)

Najprej, če znaš nek tuj jezik, boš pred potencialnimi delodajalci ali vpisom na univerzo zagotovo pridobil/a kar nekaj pik, saj to priča o tvoji sposobnosti, da razmišljaš »široko«, da si ciljno naravnan/a in da se znaš osredotočiti. Če k temu dodaš še to, da kakršnokoli potovanje s seboj prinese nove izzive, med katerimi ne gre zanemariti sposobnosti prilagajanja življenju na tujem, imaš popoln paket in zmaga je tvoja!

3. Osebni in profesionalni razvoj

Jasno je, da je osnovno vodilo, ko se odločaš za jezikovno potovanje, učenje tujega jezika. Znanje jezikov nam pomaga na različnih področjih življenja: pri iskanju službe, pri raziskovalnem delu na fakulteti (ker ti omogoča branje literature v tujem jeziku), lahko pa ti pomaga pri tem, da razumeš in znaš naročiti v restavraciji ali povprašati za pot (in se ne izgubiti). Skupno vsemu naštetemu pa je, da se v vseh omenjenih situacijah soočaš z novimi izzivi, ki od tebe zahtevajo prilagajanje in učenje, da ne omenim znanega dejstva, da je učenje tujega jezika odličen trening za tvoje možgane (mlade ali stare, da ne bo pomote!).

4. Učenje je zabavno

Pri učenju tujega jezika je zelo pomembna naša lastna (notranja) motivacija za učenje. Večina tistih, ki se učijo nek tuj jezik, jim je le-ta zelo pogosto le eden od »šolskih ali študijskih predmetov« in kot tak, mnogim predstavlja prej breme, kot užitek, veselje oziroma priložnost.

Jezikovna potovanja so v tem smislu povsem drug teren, saj ti ponujajo učenje jezika, ki je združeno s potovanjem oziroma počitnicami. Ne pozabi, da se najbolje in največ naučimo takrat, ko se zabavamo!

5. Odkrivaš svet

Državo tvojega jezikovnega potovanja izberi glede na to, kateri jezik se želiš učiti. A ne glede na to, lahko izbiraš med različnimi mesti, se odločiš za obalo ali notranjost, veliko metropolo ali manjše mesto, karkoli ti pač bolj ustreza oziroma te bolj privlači. Meni je pri učenju španščine najbolj všeč ravno to, da je možnosti ogromno: ne le Španija, še večina držav Latinske Amerike! Koliko različnih možnosti in koliko različnih potovanj, torej!

6. Spoznavaš drugo kulturo

Jezikovna potovanja so odlična še iz enega vidika: med bivanjem na tujem spoznavaš način življenja, komuniciranja, prehranjevanja v deželi bivanja, vse to pa vodi k sprejemanju drugačnega in novega oziroma k tvoji osebni rasti in širini. Učenje jezika je namreč vedno povezano tudi s poznavanjem in razumevanjem kulture, v kateri se nek jezik govori.

7. Odlična priložnost za nova prijateljstva

Ni lepšega kot vrniti se s potovanja poln/a novih vtisov in prijateljstev, se ti ne zdi? Sama še vedno ohranjam stike z mnogimi, ki sem jih spoznala med svojim (krajšim ali daljšim) bivanjem v tujini in vse to me neizmerno bogati. Mnogi med njimi so postali moji dobri prijatelji ali so me celo obiskali v Sloveniji (dejstvo, da sem tudi lokalna turistična vodnica  jih je morda še dodatno pritegnilo, hehe). No, in kar je še bolje, mnoge sem obiskala tudi jaz in na tak način tudi marsikdaj prihranila za prenočišče, kar je še ena odlična plat (jezikovnih) potovanj.

8. Potovanje (jezikovno ali ne) je odlična priložnost, da bolje spoznaš samega sebe

Jaz najraje potujem sama. Sploh, če gre za jezikovno potovanje. Zakaj? Tako vem, da na tujem ne bom govorila slovensko (oziroma, da se ne bom zatekla po pomoč k sopotniku, pač pa bo vse odvisno le od mene). Ko si enkrat tam, si v popolnoma novem okolju, odvisen sam od sebe, navezuješ stike z drugimi, obkrožen z drugimi ljudmi, drugim jezikom, drugim okoljem. Vse to pa je odlična priložnost, da se »izprašaš« glede svojih lastnih prepričanj in morda o sebi in svetu odkriješ kaj novega.

9. Dobiš potrdilo o udeležbi na nekem izobraževanju / tečaju

Če se udeležiš jezikovnega izobraževanja ali tečaja v tujini, na koncu gotovo dobiš tudi potrdilo o udeležbi, ki ga lahko vedno dodaš k prijavi na delovno mesto ali k prijavi za sodelovanje v projektu ali le dodaš na kupček dokazil o opravljenih dodatnih izobraževanjih na delovnem mestu, ki ga že opravljaš, na primer.

10. Začneš bolj ceniti svoj materni jezik in dom

Ja, potovati je res super, ampak sama se vedno rada vrnem tudi domov (četudi je kdaj težko in doma potrebujem kar nekaj časa, da se spet privadim na domače okolje). Predvsem pa mi bivanje v tujini vedno znova pomaga doumeti, da živim v čudoviti deželi. In ko se manjša oddaljenost od slovenske meje in izza hrbta po dolgem času ponovno zaslišim slovenske besede, vem, da sem lahko vesela, da govorim slovenski jezik.


 

Tako. Upam, da po prebranem že razmišljaš o tem, kako bi lahko prihajajoče poletje izkoristil/a tudi za to, da izpopolniš svoje znanje španščine (angleščine, nemščine, italijanščine itn). Na trgu je ogromno ponudbe za različne starosti, le malce raziskovalne žilice moraš imeti, da najdeš možnost, ki bi ti ustrezala (če organizacijo raje prepustiš drugim, pa naj ti namignem, da tudi v Sloveniji obstaja kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo prav z organizacijo jezikovnih potovanj). Če te zanima obisk jezikovnega tečaja v Španiji (ni nujno, da le med poletjem, tudi v drugih mesecih leta), pa lahko pišeš tudi meni, saj jih poznam kar nekaj in ti bom z veseljem kakega priporočila.

 

Gracias por leerme y nos vemos en la próxima entrada.

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.