Videi za učenje španščine - 1. del

Foto: Designed by Freepik

Hola, ¿cómo estás?

¿Qué tal se te da aprender español a cuenta propia? ¿Bien?

Če si moj/a zvest/a bralka oziroma bralec, se boš zagotovo spomnil/a, da sem na teh straneh predstavila že kar nekaj možnosti za samostojno učenje španščine. Če si jih slučajno spregledal/a, naj te spomnim: v članku Kako z nekaj triki do boljšega znanja španščine predstavim nekaj preprostih načinov, kako "umestiti" španščino v tvoje vsakdanje življenje in tako okrepiti tvoj proces učenja jezika. Sledila sta še dva zanimiva prispevka o podkastih za učenje španščine. Najdeš ju s klikom na povezavi: Učenje španščine s podkasti - 1. del in Učenje španščine s podkasti - 2. del.

Pred časom pa sem ti obljubila tudi nekaj videov, ki ti bodo lahko v pomoč pri učenju španščine in ker  "Lo prometido es deuda" ali "obljuba dela dolg," ti danes predstavljam nekaj videov, za katere menim, da te bodo dodatno motivirali za učenje španščine.

 

Vamos allá.

 

1. Mi vida loca

Tvoja prijateljica iz Španije, Teresa, te povabi, na obisk v Madrid, vendar tik pred prihodom izveš, da je morala oditi in da boš prepuščen/a sam/a sebi. Zabavno in napeto bo, tako da se kar prepusti video posnetkom oziroma navodilom.

Eden prvih podkast videov, na katerega so me že pred leti opozorili moji učenci, saj jim je izredno pomagal pri učenju španščine in v katerem so se avtorji usvajanja španščine lotili na drugačen, izviren način – v obliki napete zgodbe, katere del postaneš tudi ti, in ki te po korakih vodi po vseh ključnih temah, ki ti bodo pomagale, da se boš znašel oziroma znašla na potovanju v Španiji (osnove, naročanje v baru, restavraciji, orientacija, nakupovanje, dnevi in ura, rezervacija hotela itd.).

Mimogrede: navodila in dodatna razlaga so v angleškem jeziku. Pri vsakem video posnetku lahko na dnu izbereš bodisi podnapise v angleščini, bodisi v španščini (jaz ti, seveda, svetujem podnapise v španščini).

Povezava: 

http://www.bbc.co.uk/languages/spanish/mividaloca/syllabus.shtml

¡Ojo! Ker je bil podkast posnet že pred nekaj leti, je sedaj na voljo le še preko zgornje povezave, tako da ti svetujem, da si jo skrbno zabeležiš oziroma shraniš, saj ga sicer ne boš našel niti v arhivu.

 

2. Coffee Break Spanish to Go

Morda ti ime zveni znano, saj se je ekipa Coffe Break Spanish sprva lotila podkastov, nedavno pa so začeli še z video epizodami. Podobno kot pri podkastih so določene vsebine (epizode) na voljo brezplačno, druge pa proti plačilu (lahko izbereš določen paket epizod). Spoznaj torej Marino in se z njo podaj na odkrivanje španščine.

Tule je uvodni video:

https://radiolingua.com/2018/06/como-te-llamas-introducing-yourself-in-spanish-coffee-break-spanish-to-go-episode-1-01/

 

3. Spanishpodcast.net

Ekipa Spanishpodcast.net, z Álexom na čelu, se ni lotila le podkastov (o katerih sem pisala v prispevkih – Podkasti za učenje španščine - 1. del in Podkasti za učenje španščine - 2. del), pač pa tudi video posnetkov, ki ti lahko pomagajo pri samostojnem učenju španščine.

Povezava:

https://www.youtube.com/c/SpanishpodcastNetV?sub_confirmation=1

 

4. Canal Habla Cultura

Tudi ekipa Canal Habla Cultura ti s pomočjo video posnetkov pomaga pri usvajanju španščine. Posnetki so razdeljeni po stopnjah, od začetnih korakov (stopnja A1), do zahtevnejših tem (B1). Kot pri nekaterih prej omenjenih, so tudi tu določeni videi na voljo brezplačno, za več pa moraš kupiti določen paket posnetkov, s katerimi se lahko samostojno učiš.

Povezava:

https://hablacultura.com/multimedia/

 

5. El Blog para aprender español

Naslednji video podkast je namenjen predvsem spoznavanju in utrjevanju slovnice. Ker se tudi sama pri svojem delu poslužujem tehnike »obrnjene učilnice« (flipped classroom), mi omenjeni video posnetki  pogosto služijo kot uvod v temo, ki jo s posameznim učencem predelava na naslednji uri (bolje rečeno, na uri le še povzameva in se pogovoriva o vprašanjih oziroma dvomih), ali pa ga uporabim kot kratko osvežitev oziroma ponovitev določene slovnične teme. Videi so enostavni, kratki, nazorni in preprosti. Njihova avtorica je izkušena profesorica španščine, María, ki pa se vse bolj pogosto loteva tudi drugih vsebin (navade, običaji).

Maria je ena od prvih, ki so že pred nekaj leti začeli z video posnetki, in čeprav so njeni posnetki morda manj »kričeči« (česar smo vajeni predvsem v zadnjih letih), po mojem mnenju, mirno in jasno uvedejo posamezne slovnične teme, ki so razdeljene na različne stopnje in tako namenjene tako popolnim začetnikom, kot učencem višjih stopenj, lahko pa so odlični tudi, če želiš le osvežiti slovnico.

Povezava:

http://blogdeespanol.com/category/videos-de-espanol/


 

Tako. To je za danes vse. Tudi v naslednjem prispevku bom pisala o videih za učenje španščine. Tako bo nabor res bogat in zagotovo se bo vmes našel kakšen, ki bo všeč tudi tebi. Zdaj res nimaš veš izgovorov, da bi se ne učil/a špansko, kajne?Tongue Out

 

Gracias por leerme y nos vemos en la próxima entrada.

 

Un abrazo,

Irena

Španščina Online

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.