Moji učenci so zakon!

Foto: Pixabay

Moja prijateljica, Katarina, bi rekla: »Moji učenci so zakon!«. »Moji tudi,« pravim jaz. 

Ravno te dni mineva tri leta odkar sem začela s poučevanjem španščine online. Vesela sem, da sem se odločila za ta korak, saj sem v tem času spoznala izjemne ljudi – številne mentorje, s pomočjo katerih sem nadgrajevala svoje znanje na različnih področjih e-izobraževanja in pedagoškega dela, predvsem pa moje učence, s katerimi nas danes ne veže le ljubezen do španščine, pač pa se, najbrž ravno zaradi individualnega pristopa, povežemo tudi na drugih ravneh. In to mi je pri poučevanju online najbolj všeč! O razlogih za tak način poučevanja sem na svojem blogu že pisala (če si članek spregledala, ga lahko najdeš TULE).

Ker vem, da se v teh tednih marsikdo odloča, s katerimi dejavnostmi si bo popestril mesece, ki so pred nami, sem se odločila, da v tokratnem prispevku napišem nekaj besed o nekaterih mojih online učenkah (ja, opažam, da me poiščejo predvsem ženske, zato tudi v mojih člankih največkrat pišem kar v ženski slovnični obliki, saj je večina tistih, ki me spremlja, ženskega spola – moški, upam, da mi ne zamerite, tudi vi ste, seveda, dobrodošli, le v tem trenutku vas je manj med mojimi učenci). 

Hvaležna sem, da imam priložnost sodelovati z učenci, ki so visoko motivirani za učenje. To je pravo razkošje, vem! Kajti takšnih učencev si želi vsak učitelj. Takih, ki vedo, kaj hočejo in ki prepoznajo dodano vrednost v tem, da se mentor, v tem primeru jaz, prilagajam samo njim, da program oblikujem upoštevaje njihove želje, ambicije in predznanje. Vedo, da so oni ključni za uspeh, da jih jaz le usmerjam in vodim do ciljev, ki si jih skupaj zadamo, ko začnemo sodelovati. Zato raje pravim, da »sodelujemo«, kot pa da jih jaz »učim«. Ker, resnici na ljubo, se tudi jaz učim z njimi in od njih. Vsakokrat, ko se vklopita kamera in mikrofon, »vstopam« v njihove domove, dnevne sobe, kuhinje (včasih tudi v kako pisarno ali kavarno), in oni v mojega, saj imam delovni prostor urejen doma. Tako že takoj, ko zagledam obraz na računalniškem zaslonu, lahko sklepam, kakšen dan ima oseba na drugi strani in včasih potem ura steče v povsem drugo smer od pričakovane, kar še bolj utrdi odnos. 

Venga, vamos allá.


Tina

Tina se je sprva učila španščino na klasičen način, čez nekaj časa pa je prešla na učenje online. Sodelovali sva skoraj dve leti in v tem času je izredno napredovala in me je, tudi če zaradi drugih obveznosti španščine nekaj tednov nisva imeli, na naslednjem srečanju presenetila s svojo tekočo govorico, saj je upoštevala moje nasvete in redno posluša podkaste v španščini, spremlja španske serije na televiziji (mimogrede, tudi o tem sem že pisala na mojem blogu: UČENJE ŠPANŠČINE  S PODKASTI - 1.del7 (+1) NAJBOLJŠIH SERIJ ZA UČENJE ŠPANŠČINE).

Na urah nama je delala družbo tudi ena od njenih muc, ki je mirno ležala nekje na mizi, ob njeni tipkovnici (ali celo na njej). Seveda sem jaz to ugotovila šele, ko se je pred mojimi očmi sprehodila kosmatinka z dolgim repom.Smile

Tina rada tudi potuje in po nekaj mesecih učenja se je odpravila na potovanje v Južno Ameriko, kjer ji je usvojeno znanje prišlo še kako prav. A tudi potovanja je niso odvrnila od učenja – nekajkrat sem tako »potovala« kar z njo, saj sva se v času njenega potovanja, enostavno povezali iz hotela oziroma od koderkoli je že bila nastanjena v tistem času.

 

Barbara

Barbara je izjemna oseba. Poznam jo šele nekaj mesecev, a upam, da bova lahko še dolgo sodelovali. Ne vem, kje sploh najde čas za španščino (ampak ga!) Barbara je novinarka, ukvarja pa se tudi s turizmom, saj oddaja sobe v hiši svoje prababice, ki jo prenavlja in kjer sedaj gosti številne popotnike iz vsega sveta. Še posebej se, seveda, razveseli tistih, ki pridejo iz Španije ali Latinske Amerike, saj lahko z njimi tudi v živo utrjuje španščino. Barbara obožuje potovanja (z nahrbtnikom, da ne bo pomote) in v tem trenutku že načrtuje naslednji pobeg, kjer bo lahko ponovno utrjevala svoje znanje španščine.

Najine ure niso nikoli »samo« španščina. Zdi se mi, da deliva drobce življenj ena z drugo, lepih in grenkih trenutkov, španščina je le najin medij.

Se lahko domisliš boljšega načina za učenje jezika?

 

Terra

Moja najmlajša mentoriranka.

Terra je osnovnošolka, ki ima španščino v šoli kot izbirni predmet. A ker z družino veliko potujejo (in je torej pogosto odsotna), njen ded pa je Kubanec, se je Španščina Online izkazala za odlično rešitev. Sprva sem sicer nekoliko oklevala, saj je področje moje specializacije izobraževanje odraslih. A Terra se je izkazala za pravo mlado čudo! Krasno dekle je, že sedaj prava svetovljanka in kljub številnim šolskim in obšolskim obveznostim, je uspela od ure do ure predelati snov, tako da je v kratkem času brez težav »ujela« zamujeno snov v šoli in zelo napredovala. Včasih sva se povezali kar s pomočjo telefona, včasih prek računalnika. Ena najina ura se mi je še posebej vtisnila v spomin, saj sem, ko sva se povezali, videla, da sedi kar v avtu, saj je bila z družino na potovanju. Ha! Kako iznajdljivo! Proti koncu ure sem nenadoma opazila, da se avto premika – ja, starši so se med tem vrnili, vstopili v avto in nadaljevali pot, midve pa sva uro pravočasno končali in se poslovili.

Pa naj še kdo reče, da se ne da ali da nima časa za učenje!

 

Mateja

Z Matejo naju veže že kar nekaj let poznanstva, saj sem jo pred leti učila v eni od jezikovnih šol. Blizu pa sva si tudi poklicno, saj se obe ukvarjava z izobraževanjem in turizmom.

Mateja ja izvrstna turistična vodnica, ki za svoje delo nemalokrat potrebuje znanje španščine. In spet se je izkazalo, da se lahko med urami lotevava tem, ki imajo konkretno povezavo z njenim (najinim) življenjem, le da to počneva v španščini. Ponovno se je izkazalo, da, če španščino umestimo v življenje in učenje prilagodimo življenju in zanimanjem tistega, ki se uči, le-to hitreje steče, oseba pa je bolj motivirana.

Tudi na najinih urah imava z Matejo običajno družbo kakšne od njenih muc. Mateja veliko potuje, tako da sodelujeva »kampanjsko«, torej, nekaj mesecev aktivno, potem nekaj mesecev ne in tako naprej. Pravi, da ji je pri učenju španščine online najljubše to, da je lahko »na uri« kar v pižami. In s svojo najljubšo skodelico kave v rokah, seveda.


Naj bo za danes dovolj. Obljubim, da bom kmalu spet pisala o mojih učencih (ups, učenkah...) 

Se "najdeš" med njimi tudi ti? Piši mi in si rezerviraj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako poteka učenje online.

Mi pomagaš soustvarjati vsebine na mojem blogu? Je kakšna posebna tema, o kateri želiš, da pišem na teh straneh? Piši mi. Vesela bom tvojih predlogov in komentarjev. 

 

Gracias por leerme y nos vemos en la próxima entrada.

 

Un abrazo,

Irena

Španščina Online

 

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.