Učenje španščine s podkasti - 3. del

PODKASTI ZA UČENJE (ŠPANŠČINE)

Podkasti so že nekaj let del našega vsakdana in danes vse več snovalcev najrazličnejših vsebin stavi nanje. In vzporedno se tudi ponudba povečuje. Ne glede na to ali te zanima zgodovina, psihologija, zdrav način življenja ali pa šport, arhitektura ali politika – za vsak okus se najde podkast. Tudi v španščini, seveda. Nekateri pripovedujejo zgodbe, ki te “zgrabijo” (te enganchan, bi rekli Španci), da komaj čakaš naslednjo epizodo, drugi te vabijo, da z njimi odkrivaš nove resničnosti, nove razsežnosti bivanja, se učiš ter rasteš skozi humor, glasbo, potovanja, literaturo.

O podkastih sem pred časom že pisala. Na mojem blogu boš našla dve objavi na to temo – Učenje španščine s podkasti – 1. del, kjer na kratko predstavim podkaste, čemu so namenjeni, prav tako pa navajam nekaj podkastov, ki ti lahko pomagajo pri učenju španščine. V drugem delu – Učenje španščine s podkasti – 2. del, pa predstavim nekaj podkastov, ki so namenjeni spoznavanju socio-kulturega vidika učenja jezika oziroma učenju ali utrjevanju slovnice.

V tokratni objavi pa ti želim predstaviti nekaj novih podkastov. Podkastov, ki  prvenstveno niso namenjeni učenju španščine, saj niso prav nič prilagojeni učencem španščine kot tujega jezika (in kot taki zato niso najbolj primerni za začetnike), pač pa gre za v tem trenutku najbolj poslušane podkaste v španskem jeziku. Nekatere med njimi poslušam tudi sama.

Venga, ¿te apuntas? 


 1. ENTIENDE TU MENTE

Entiende tu mente (prevod bi se glasil Razumi svoj um) je podkast, ki je že pravi družbeni fenomen. Na domači spletni strani so zapisali: »Entiende Tu Mente es un podcast independiente de psicología, de periodicidad semanal, en el que poco a poco, paso a paso, vamos a ayudarte a entenderTE mejor.« Če strnem, s pomočjo podkasta torej korak za korakom spoznavamo sami sebe.

Meni se dopade ne le po vsebini, pač pa tudi po obliki. Gre za približno 20 minut dolge epizode – pogovore na temo, ki jo predlaga občinstvo, kot so, na primer, strah pred spremembami, odnosi, nespečnost, stres,... Ravno pravšnja doza španščine za popestritev vožnje z avtom (kadar sem sama, seveda. Z mulci v avtu je to misión imposible). Včasih ga poslušam tudi medtem, ko kuham, včasih pa zgolj za to, da se odklopim od drugih obveznosti.

Podkast tedensko spremlja na tisoče poslušalcev, za katere avtorji podkasta razčlenijo najrazličnejše teme z enim samim ciljem: bolje spoznati sebe.

Poslušaj ga na njegovem spletnem mestu ali ga poišči na Apple Podcasts ali na Spotifyju.

Povezava do podkasta na Spotify: Entiende tu mente

Entiende tu mente.PNG

2. KAIZEN

Kaizen je podcast o... Hmmm, kako naj razložim? Njegov ustvarjalec, Jaime Rodríguez de Santiago, ga definira takole: »Kaizen te acerca a ideas, técnicas y personas fascinantes para entender el mundo un poco mejor. Así que en este podcast puedes esperar cualquier cosa.« Če povzamem ti torej Kaizen približa fascinantne ideje, tehnike in ljudi, da malo bolje razumeš svet. Torej v tem podcastu lahko pričakuješ karkoli.

Pritegnil me je tudi naslov. Kaizen namreč v japonščini pomeni »nenehno izboljševanje«. V poslovnem svetu je kaizen delovna metodologija, zasnovana za doseganje najvišje ravni kakovosti. Vendar pa omenjena metodologija ni koristna zgolj za podjetja, temveč lahko njegova načela uporabimo v vsakdanjem življenju in tako dosežemo izjemne rezultate. Pravzaprav se v japonščini izraz kaizen še vedno uporablja za osebni razvoj.

Podkast govori o marsičem: o navadah, pripovedovanju zgodb, učenju učenja, umetni inteligenci, našla sem celo epizodo o kozmičnih želvah. Ja, zveni malce nenavadno, vendar ti priporočam, da poskusiš, morda te prijetno preseneti, tako, kot je mene.

Poslušaj ga na njegovem spletnem mestu ali ga poišči na Apple Podcasts ali na Spotifyju.

Povezava do podkasta na Spotify: Kaizen

Kaizen prava.PNG

3. ESTIRANDO EL CHICLE

Glas podkasta sta Victoria Martín in Carolina Iglesias, ki še tako resno temo spremenita v komedijo. Vsak teden gostita gosta in se z njim pogovarjata o vsem mogočem: o pomanjkanju žensk v komediji, o potovanjih, depilaciji, svetu slavnih, o enakosti ali razmerah v svetu zabave. Vsak petek z novim poglavjem nastavljata ogledalo družbi in nam, preko smeha, servirata kislo družbeno kritiko.

Podkast ima na tisoče gledalcev (okoli 121.000) in tudi svoj kanal na Youtube.

Za moj okus le malce predolg, saj posamezna epizoda traja dobro uro.

Poslušaj ga na njegovem spletnem mestu ali ga poišči na Spotifyju ali Youtube.

Povezava do podkasta na Spotify: Estirando el chicle

Estirando el chicle.PNG

4. TED EN ESPAÑOL 

Si, tako kot jaz, tudi ti med rednimi poslušalci Ted talks? Morda ti je res bolj znan v angleščini, ampak, juhu, seveda obstaja tudi v španščini!

Kako sta povezani ljubezen in matematika? Kako priseljenec gradi svojo identiteto? Ali nas bo umetna inteligenca nadomestila na naših delovnih mestih? Ali lahko podjetniki izboljšajo izobraževanje in zdravje za vse? Kako pomemben je spanec v našem življenju? Zakaj je dobro govoriti več jezikov?

Prisluhni provokativnim idejam in razvijaj nove načine razmišljanja. Obvezno poslušanje za vse zvedave in neprestano se učeče.

Povezava do domačega spletnega mesta je tule. 

Povezava do podkasta na Spotify: Ted en español

Ted en espanol.PNG

5. DESENTERRANDO EL PASADO

15 minut na teden, da bolje razumemo, kdo smo in od kod prihajamo. To je tisto, kar predlaga ta podkast o arheologiji in paleontologiji, za katerim stoji National Geographic España.

Na tisoče arheologov raziskuje preteklost človeka po vsem svetu. V tem podkastu v mislih potuješ na najbolj zanimiva mesta na planetu, z roko v roki z raziskovalci, ki delajo na terenu, da bi iz prve roke izvedela za najpomembnejša odkritja in odkrivala preteklost.

Poslušaj ga na domačem spletnem mestu ali na svoji najljubši platformi za podkaste.

Povezava do podkasta na Spotify: Desenterrando el pasado

Desenterrando el pasado.PNG


 

Ya está. Saj vem, saj vem, naštela sem jih le nekaj. Toliko, da te spodbudim, da tudi sama malce raziskuješ in odkriješ še kak podkast po svojem okusu. Zdaj veš, podkasti so resnično učinkovita podpora pri učenju tujega jezika, poslušaš jih lahko kjerkoli in kadarkoli (tudi brez internetne povezave, če si jih prej preneseš na svoj pametni telefon/tablico/računalnik) ali se nanje celo naročiš in se s tem izogneš, da bi zamudila svojo brezplačno lekcijo španščine. Así que, venga, adelante, ¡a escuchar (y aprender con la ayuda de) podcasts!

 

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.