Zakaj španščina online

 

Španščina - blog 1. (2).png

Zakaj pa ne?

Ni dolgo tega,  kar sem se odločila, da začnem španščino učiti tudi online oziroma prek internetne povezave. Sprva sem mislila, da je to celo že nekako »preživeto«, potem pa sem le ugotovila, da, vsaj v Sloveniji, še zdaleč ni tako in da ima večina kar nekakšen cmok v grlu, ko jim omenim, da se je možno jezika učiti tudi na tak način, torej »online« in marsikdo hiti razlagati, da se pa res ne spozna na »računalniške zadeve« in da "je to pa preveč tehnično vse skupaj". Ko bi vsaj vedeli, kako enostavno je! 

 

Zakaj se torej odločiti za učenje španščine onlineoziroma, še pogled z druge, moje, strani, zakaj nuditi online ure španščine?

 

Naj na začetku na kratko pojasnim, kako izgleda, da ne bo kdo mislil, da učenje online pomeni, da je na "drugi strani" nek program oziroma že vnaprej oblikovan "online tečaj", ki je zasnovan generično in ki mu posameznik/učenec sledi oziroma se z njegovo pomočjo uči, ko mu to pač ustreza. Ne, stvar je sila enostavna: z učencem se povežem s pomočjo enega od programov, ki omogočajo video konferenco (najbolj pogosto je to Skype, saj ga pozna večina ljudi) in učenje španščine online se lahko začne. Dvojna zmaga. Prihranek časa in denarja za pot, po eni strani, po drugi strani pa posamezniku prikrojen program učenja, kar, nedvomno, vodi do hitrejšega napredka in večje učinkovitosti, saj se vsakemu učencu osebno posvetim in ga spremljam ter spodbujam na njegovi poti učenja. Pri tem seveda ne gre zanemariti vloge mojih učencev, ki so za svoje učenje izredno visoko motivirani. In takšnih učencev si želi vsak učitelj. Takih, ki vedo, kaj hočejo in ki prepoznajo dodano vrednost v tem, da se učitelj prilagaja samo njim, da program oblikuje upoštevaje njihove želje, ambicije in predznanje. Obenem jim tak način omogoča izredno udobje, saj se lahko učijo kar od doma, nekateri kar iz svoje pisarne med odmorom za kosilo (ja, prav zares!) ali iz svojega najljubšega lokala, med tem, ko se povabijo na kavo (in na zabavno lekcijo španščine za povrh), spet drugi, bolje rečeno, druge, pa iz svoje dnevne sobe, med tem, ko njihovi malčki pridno spijo v sosednji sobi. Za marsikatero mamico pravo razkošje.

Ker ni nekega ustaljenega programa, pač pa le tega vedno prilagajam, preoblikujem glede na posameznika, je učenje izjemno učinkovito, predvsem pa moji učenci hitro napredujejo, saj jih ves čas spodbujam, da se obdajo s »španščino« tudi izven časa, ki ga preživimo skupaj. Eden mojih ciljev je pravzaprav ta, da učenca opremim z znanjem in orodji, ki mu bodo pomagala, da bo lahko z učenjem španščine nadaljeval še tudi po tem, ko se najina online srečanja končajo, saj bo španščina umeščena v njegovo oziroma njeno življenje na različnih ravneh.

 

Ampak učenje prek spleta je vendar nekoliko hladno, pravijo dvomljivci.

Pa je res?

Kljub temu, da še vedno prevladuje mnenje, da je online učenje »hladno«, so mi do sedaj še vsi potrdili, da je učenje španščine online prijetno in zabavno in da so, po izkušnji, ki jo imajo, spremenili mnenje o tem, da gre za hladen način učenja. Ure se ponavadi prav zabavne, no, tudi resnega dela je veliko, a sama sem s svojimi učenci zelo povezana in se skupaj z njimi učim ter zabavam ter se obenem trudim, da se sami sploh ne zavedajo, da se med najinimi urami pravzaprav učijo, saj skušam učenje "zaviti" v igro, konverzacijo, komentiranje aktualnih dogodkov, seveda pa imam pri tem sama ves čas pred očmi cilj posamezne ure oziroma kakšno znanje in spretnosti moj učenec med tem pridobiva oziroma utrjuje. Deluje. Preizkušeno. In še zabavno. Če ne verjamete, lahko preverite tule.

In ja, še vedno nudim breplačni preizkusni termin za vse, ki oklevate, dvomite oziroma enostavno ne veste, če bi bil tak način učenja primeren za vas. Kar pogumno, pišite mi in preizkusite. :) 

 

Kaj pa moja plat?

Lahko delam - poučujem tudi od doma. Sem sama svoj šef.  Sama si določam urnik. Optimalno izkoristim čas, saj ga ne izgubljam več za pot do učilnice in lažje usklajujem delo in družino, saj tako kot vsak starš, vsakodnevno "slalomiram" med različnimi obveznostmi in je organizacija časa ključnega pomena. Enako velja za denar (da je zaradi tega tudi izpušnih plinov nekoliko manj v ozračju je le še dodatna prednost, seveda). Sama si izbiram učence in vem, da ni vsak učenec zame, tako kot jaz nisem učiteljica za vsakogar. Tak način dela mi omogoča mnogo več fleksibilnosti, ustvarjalnosti  in svobode. In moji učenci to cenijo. Cenijo znanje, izkušnje in čas, ki jim ga posvečam in so za to pripravljeni odšteti nekaj več, saj v osebnem mentorstvu prepoznajo dodano vrednost in vedo, da bodo hitreje prišli do zastavljenega cilja. Bolj uživam v delu, ki ga čutim kot svoje poslanstvo in sem, v to verjamem, boljša v tem, kar počnem.

Opa, naj še enkrat pomislim! Kar sem pravkar naštela (moja plat) je pravzaprav posledica, bolje rečeno rezultat tega, kar sem si želela oziroma kar sem že uspela doseči s tem, da svoje poučevanje »preselim« tudi na splet.

No, da ne bo pomote. Pred tem sem, seveda, tudi jaz vrsto let učila na klasičen način, torej v živo, v učilnici in to še vedno počnem, saj si, resnici na ljubo, ne morem predstavljati  drugače, saj obožujem delo v skupini. Tehnologija se je že zdavnaj »prikradla« tudi v učilnice in nam omogoča povsem drugačno, bogatejšo izvedbo pouka kot nekoč.

A tehnologija ni bila glavni razlog za mojo odločitev. Ta je bil precej manj »romantičen« in tiči v dejstvu, da je (ne le v Sloveniji, enako poročajo tudi moji kolegi iz drugih evropskih držav) položaj nekoga, katerega ambicija in želja, iz takih ali drugačnih razlogov, ni poučevati v javnem šolstvu, zelo negotov, da ne rečem žalosten. In slovenska zakonodaja, kar zadeva področje dela, je takim »malim« res nenaklonjena. Prekarno delo. Če ne veste, kaj to pomeni, vas vabim, da si preberete tule, sicer pa kmalu sledi tudi članek na to temo. 

Naj sklenem...

Posamezniki se največkrat odločijo za učenje španščine online z mano iz naslednjih razlogov:

  • ker jim ne ustrezajo urniki jezikovnih tečajev oziroma ker se lahko z mano povežejo in učijo, ko jim to ustreza;
  • ker cenijo svoj čas in denar in ga ne želijo tratiti za pot – nikamor jim ni treba, da se učijo - učijo se lahko kar iz udobja svojega doma: ne potrebujejo avta, da pridejo do učilnice, ni jim treba iskati parkirnega mesta,
  • ne potrebujejo učbenika (razen, če ga želijo, seveda). Gradivo je "realno", gre za aktualne članke iz spletnih medijev, video in radijske posnetke, kar večino bolj pritegne kot delo s pomočjo učbenika;
  • ker si želijo učenja, ki je prilagojeno njim, njihovemu znanju, željam in ciljem;
  • ker je tudi marsikateremu staršu prihranjena pot, saj jim svojega še ne polnoletnega otroka ni potrebno voziti na različne konce, da se lahko učijo španščino;
  • ker je online učenje odlična priložnost tudi za vse tiste, ki so gibalno ovirani in jim pot do klasične učilnice sicer predstavlja večjo oviro;
  • ker moji učenci vedo, da jih na tej poti spremljam, usmerjam in spodbujam, da bodo čim prej dosegli željene rezultate.

In še moja plat...

Včasih sem delala po cele dneve. Dopoldan, popoldan, zvečer, tudi med konci tedna. A sem komaj shajala, brez pomoči partnerja ne bi šlo. Delala sem za druge, za mizerne honorarje, ki jih ponujajo jezikovne šole in s katerimi je delo učitelja popolnoma razvrednoteno ter hkrati ne omogoča dostojnega življenja. Danes sodelujem le še s tistimi, ki cenijo moje delo, znanje izkušnje, strast, predanost.  Tudi danes  delam ves čas, saj verjamem v svoj projekt – poučevanje španščine online. A danes delam zase, saj sem se odločila, da ne želim več tratiti časa za pot in se razdajati drugim za plačilo, ki mi ne omogoča preživetja. Da si sama postavim ceno, v kateri je všteto, vse, kar mora biti upoštevano; znanje, izkušnje, kakovost, dodatno izobraževanje, materiali... Da delam zase in za svojo znamko - Španščina OnlineDa imam privilegij delati s tistimi, ki so visoko motivirani za učenje španščine in ki cenijo moje delo ter vedo, da jih bom hitreje pripeljala do znanja in rezultatov. Da končno čutim, da je moje delo vredno in lahko ohranim dostojanstvo ter živim dostojno. Da lahko ves čas nadgrajujem znanje in se dodatno izobražujem, tako v Sloveniji, še več v tujini, a vse to, seveda, tudi stane. In dodatno izobraževanje na področju neformalnega, vseživljenjskega izobraževanja, je vedno na plačih posameznika. Tudi zato je cena mojih ur taka, kakršna je. Obogatela najbrž nikoli ne bom, to je jasno, a vsaj ne trepetam ravno vsak mesec.

In tu se zgodba pravzaprav šele zares začne, saj se kljub dolgoletnim izkušnjam v poučevanju, poučevanje prek spleta oziroma oline močno razlikuje od klasičnega poučevanja. Medij zahteva drugačna gradiva, metode, poznavanje tehnologije. A to je že zgodba za katero od naslednjih objav, velja?

 

Ključne besede:

španščina, učenje španščine, učenje španščine online, španščina prek skype-a, prekarno delo, učitelj tujega jezika

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.