Učenje španščine s podkasti - 2. del

Hola, ¿qué tal?

Kot obljubljeno ti danes predstavljam še nekaj podkastov za učenje španščine. Če si slučajno spregledal/a 1. del, ti svetujem, da najprej skočiš SEMLE in se šele potem lotiš tega članka. V prvem delu namreč na kratko predstavim podkaste, čemu so namenjeni, prav tako pa navajam prvih nekaj podkastov, ki ti lahko pomagajo pri učenju španščine.

Poleg podkastov, ki sem jim omenila v prvem delu in ki so, v glavnem, namenjeni usvajanju ali osveževanju komunikacijskih veščin (torej, da te vodijo po tematikah, od tega, kako se v španščini, na primer, predstaviš, predstaviš svojo družino, naročiš v baru ali restavraciji, povprašaš za smer v nekem mestu, rezerviraš hotel itd.), so na voljo tudi številni podkasti, ki se osredotočajo bolj na družbeno-kulturne teme, torej je v njih govora o, na primer, navadah v Španiji ali kateri od držav Latinske Amerike, kjer se govori špansko, kar pripomore k razumevanju socio-kulturnega vidika učenja jezika, ali pa se osredotočajo na slovnico ali na pogovorne izraze (fraze, pregovore, ulične izraze), ki se jih pri klasičnem pouku španščine sicer težje naučiš.

V nadaljevanju navajam nekaj slednjih – torej podkastov, ki so namenjeni spoznavanju socio-kulturega vidika učenja jezika oziroma učenju ali utrjevanju slovnice, dodajam pa tudi podkast namenjen aktualnim temam.

Pa začniva. Venga, empezamos.

 

1. PROFEDELE

Podkasti ProfeDeEle so delo mlade, zagnane ekipe, katere glavni motor je Daniel Hernández, in se lotevajo različnih tem,  za popolne začetnike so sicer nekoliko zahtevni, zato ti svetujem, da se jih lotiš, ko imaš za seboj vsaj nekaj ur španščine.

Razdeljeni so po stopnjah (od A1 do C1 - mimogrede, če ti je neznano, kaj pomenijo navedene oznake, skoči na tole povezavoSkupni Evropski Jezikovni Okvir oziroma oziroma si oglej tole razpredelnico

V vsakem podkastu ti na začetku zastavijo neko vprašanje, da na koncu nanj odgovoriš in tako preveriš razumevanje slišanega. Omenjeni podkasti so izvrstni tudi zato, ker so pospremljeni z online aktivnostjo oziroma vajo, ki jo lahko rešiš po poslušanju.

Tule je spletna stran:

https://www.profedeele.es/categoria/actividad/podcast/

 

2. VEINTE MUNDOS

Podkasti ekipe Veinte mundos so namenjeni spoznavanju življenja, navad, običajev, kot tudi številnih drugih tem vseh hispanskih dežel (torej držav, kjer se govori špansko, od Španije do cele Latinske Amerike). Lotevajo se najrazičnejših tem (umetnost in kultura, potovanja, družba in gospodarstvo) in so v tem pogledu izvrstni, ker nam širijo obzorja. Za popolne začetnike so kar trd oreh, tako da ti jih priporočam, če je za teboj že vsaj nekaj ur učenja španščine, saj bodo sicer morda še prevelik izziv (in nečesa, česar si, ko začneš z učenjem španščine, res ne želiš, je, da te zaradi zahtevnosti odvrnejo od poslušanja oziroma ti zbijejo motivacijo, ker ničesar ne razumeš). Namenjeni so nadaljevalnim in višjim stopnjam, opremljeni s transkripcijo (zapisom), tako da lahko poslušano tudi prebereš. Kar je še posebej priročno je to, da so v zapisu določene besede podčrtane in če klikneš na posamezno besedo/frazo, se ti izpiše razlaga oziroma pomen v angleščini (oziroma v nemščini/francoščini, če povsem na začetku izbereš to možnost). Na spletni strani najdeš tudi druge možnosti učenja (vaje itd.)

Najdeš ga na naslednji povezavi:

https://www.veintemundos.com/en/learn-spanish/read-and-listen/

 

3. RADIO AMBULANTE

Naslednji na seznamu je podkast, ki je namenjen spoznavanju aktualnih tem in ni namenjen začetnikom. Izvrstna ekipa, ki stoji za omenjenimi podkasti, nam prinaša najnovejše novice iz celega sveta – v španščini, seveda. Priporočam! 

Tule je povezava:

http://radioambulante.org/

 

4. SE HABLA ESPAÑOL

Podkast, ki sledi, izstopa v tem, da v njem sodelujejo znani, ki govorijo o določenih temah, njihovih izkušnjah itd. Na ta način ne spoznavaš le španščine, pač pa spoznaš tudi številne znane osebe  (npr. Javier Bardem, Rosa Montero, Mariano Rajoy…)

Najdeš ga tule: 

https://player.fm/series/se-habla-espaol

 

5. HOY HABLAMOS

Še en izvrsten podkast, ki je namenjem predvsem učencem nadaljevalnih in višjih stopenj. Ekipa je sprva začela z epizodami, ki spregovorijo o aktualnih temah, novicah, kulturi, navadah, glasbi, izrazih v španščini itd), nedavno pa so začeli še z epizodami, ki so namenjene spoznavanju slovnice, kar je prava redkost med podkasti, saj je slovnico ponavadi lažje predstaviti v video posnetkih (¡Ojo!: o video vsebinah, namenjenih učenju španščine, sem na svojem blogu že pisala: 1. del in 2. del). Zato je podkast Hoy hablamos drugačen, saj se je njihova ekipa lotila ravno tega – slovnice v podkastih. Trenutno je na voljo le nekaj epizod, prav gotovo pa sledijo še druge:

Tule je povezava do vsebin, bolj povezanih z novicami, kulturo, frazami:

https://hoyhablamos.com/category/podcast/

Tule pa najdeš epizode namenjene slovnici:

https://hoyhablamos.com/category/podcast-de-gramatica-en-espanol/page/2/

 

6. A MI AIRE

Za konec še podkast A mi aire – delo Madridčanke, ki se je preselila v Švico in v svojih podkastih govori o vsem mogočem: od aktualnih tem, do osebnih izkušenj, potovanj itd. Skratka, zelo raznovrstne vsebine, ki so namenjene stopnjam A2 dalje. Tudi tu je na voljo zapis oz. transkripcija, tako da lahko po poslušanju tudi prebereš besedilo, če želiš, seveda.

http://www.podclub.ch/sendungen/a-mi-aire-sp


Ne pozabi, da se na podkaste lahko naročiš in jih tako prejemaš v svoj e poštni nabiralnik ali pa si jih preneseš z interneta in jih poslušaš tudi brez internetne povezave.


Ya está. Zdaj imaš že kar zajeten kup idej o podkastih, s katerimi si lahko pomagaš na tvoji poti učenja španščine. Naj te ponovno spomnim – če si slučajno spregledal/a prvi, uvodni del o podkastih, pokukaj SEMLE.

Podkasti so resnično učinkovita podpora pri učenju tujega jezika, poslušaš jih lahko kjerkoli in kadarkoli (tudi brez internetne povezave, če si jih prej preneseš na svoj pametni telefon/tablico/računalnik) ali se nanje celo naročiš in se s tem izogneš, da bi zamudil/a svojo brezplačno lekcijo španščine. Así que, venga, adelante, ¡a aprender con la ayuda de podcasts!


Poznaš kak podkast, ki ga ni na seznamu ter nam ga priporočaš?

Vesela bom tvojih komentarjev in predlogov!

Piši mi na spanscinaonline@gmail.com


¡Ojo! – Pozor!  V naslednji objavi ti bom predstavila nekaj izvrstnih video epizod, ki so odlična podpora pri učenju, zato ne pozabi redno preverjati svojega e-poštnega nabiralnika, da ne spregledaš mojih novičk. Kot najbrž veš, pa me lahko spremljaš tudi na Facebooku in Instagramu.

In ne pozabi – tu sem, da ti pomagam pri tvojem učenju španščine. Ja, jaz se prilagodim tebi  in temu, kar TI potrebuješ oziroma želiš v tem trenutku. Če me želiš spoznati, pokukaj na mojo spletno stran www.spanscinaonline.com, da vidiš, kaj ti ponujam in si rezerviraj svoj BREZPLAČNI PREIZKUSNI TERMIN Španščine Online. Če v tem trenutku španščine ne potrebuješ, poznaš pa koga, ki se odpravlja na potovanje, počitnice, študij ali delo v Španijo ali v Latinsko Ameriko, pa bom vesela, da mu zaupaš, kje me lahko najde. ¡Muchas gracias!

 Gracias por leerme y nos vemos en la próxima entrada.

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.