7 (+1) najboljših serij za učenje španščine

Hola, ¿qué tal?

Katera je tvoja najbolj priljubljena televizijska serija? 

Moji učenci, bodisi na klasičnih tečajih, ali tisti, ki se učijo prek spleta oziroma online, me pogosto sprašujejo, kako naj izboljšajo svoje znanje španščine, predvsem jih zanima, kako naj španščino čim bolj pogosto »povabijo« v svoja življenja, da se jim jezik »usede« v ušesa, kot radi pravimo.

Eden od najboljših načinov za učenje španščine (ali kateregakoli drugega jezika, seveda), je poslušanje (na primer radijskih programov). Če je zvok opremljen še s sliko (televizija), pa je stvar še toliko bolj enostavna, saj nam slika pojasni marsikatero (čeprav ne vsako) zagato glede razumevanja.

O tem sem že pisala v svojem e-priročniku »10 aplikacij, ki jih mora poznati vsak učenec tujega jezika« in če knjižice še nimaš, naj te spomnim, da jo lahko brezplačno prejmeš le z nekaj kliki -  obišči mojo spletno stran www.spanscinaonline.com, vpiši svoj elektronski naslov in brezplačna e-knjižica se bo že čez nekaj trenutkov znašla v tvojem e-nabiralniku (ne pozabi preveriti tudi med neželeno pošto oziroma »spam-om, saj se lahko zgodi, da se moje darilce znajde ravno tam).

V tokratnem blogu ti torej predstavljam nekaj, v tem trenutku, najboljših televizijskih serij (series) za učenje španščine. Nekatere serije si lahko za simboličen mesečni prispevek (preizkusno obdobje, ki traja 1 mesec, pa je celo brezplačno) ogledaš ali preneseš tudi z Netflix-a (https://www.netflix.com/si/). Izbrala sem serije iz različnih držav, kjer se govori špansko, prav tako sem se potrudila, da so različnih zvrsti (komedija, kriminalka, drama, aventura …), da bo za vsakogar nekaj. Pa da ne bo pomote - v tem prispevku ne bo govora o t.i. "limonadah" oziroma TV nadaljevankah tovrstnega tipa (mislim, da jih v Sloveniji večina zmotno poimenuje "mehiške" ali "španske limonade", čeprav je redkokatera delo španske produkcije), ki jih sicer mnogi z veseljem spremljajo, a sama imam do njih precej zadržano mnenje.

 

¿Empezamos? / Začneva?

 

1. Velvet (Španija)

Za začetek serija,  ki jo že nekaj časa lahko spremljamo tudi v Sloveniji in je zelo priljubljena, prevajalci so jo pri nas poimenovali »Modna hiša Velvet«.  Gre za romantično komedijo moderne in zelo kakovostne produkcije, katere zgodba se odvija v 60' ih letih prejšnjega stoletja. V ospredju je zgodba o družini, ki je posvečena modi, v ozadju pa se, seveda, skriva ljubezenska zgodba. Dialogi so dokaj počasni, tako da lahko dogajanju slediš brez večjih težav in se na tak način postopoma učiš špansko.

Gre za eno od najbolj priljubljenih  serij španske televizije,  tam jo vsak teden spremlja preko 4.000.000 gledalcev. Za ustvarjalci serije je že kar nekaj sezon – letošnja je že četrta. Prepričana sem, da bo tudi tebe navdihnila s svojo eleganco in dobro glasbo.

Serijo na TV Slovenija lahko spremljaš s slovenskimi podnapisi (v trenutku, ko tole pišem, torej, v sezoni 2017/2018), na kanalu youtube pa si lahko pomagaš s podnapisi v angleškem jeziku. Ali še bolje -  kar brez podnapisov.

 

2. El tiempo entre costuras (Španija)

Gre za serijo, ki je bila posneta po knjigi, z enakim naslovom (avtorica María Dueñas) in je bila velika uspešnica ter za katero zagotovo drži, da je, vsaj v Španiji, pred televizijske zaslone priklenila skorajda vsakogar, brez izjeme.

Zgodba je tudi tokrat postavljena v Španijo, v obdobje po vojni. Pripoveduje o dekletu, šivilji, ki prihaja iz neke vasi in se, tik pred poroko, noro zaljubi v nekega neznanca, zaradi katerega se odloči pustiti dosedanje življenje za seboj in z njim odide v Maroko. Tam pa se kmalu zave, da ni vse zlato, kar se sveti, in njene sanje se začnejo spreminjati v grozo, stvari, za katere prej ni verjela, da so sploh možne, pa v realnost.

Serija, ki ti jo zelo priporočam (gre za 11 delov), saj jo, poleg privlačne vsebine, odlikuje tudi odlična produkcija in je pravi užitek za oči in ušesa.


 

3. El Club de Cuervos (Mehika)

Ti je všeč nogomet? No, potem je tole serija zate!

El Club de cuervos je mehiška serija, ki se loteva redke tematike v svetu televizijskih serij, namreč – govori o nogometu. Tudi ta je zelo uspešna, saj ima, tako kot prejšnji dve, za sabo že nekaj sezon (letošnja je že tretja).

Zgodba govori o dveh bratih, ki sta člana istega nogometnega kluba, in med katerima se pričnejo spori – sprva le med njima, kasneje pa tudi z vsemi ostalimi igralci. Vse skupaj vodi v pravcato dramo, ki te pritegne s svojo komičnostjo in vpogledom v ozadje sveta nogometa.

 


 

4. El Marginal (Argentina)

Pa še malce k akciji. 

Gre za zgodbo o bivšem policistu, ki se infiltrira v zapor, z namenom, da bi raziskal neko ugrabitev. V seriji lahko, poleg glavne zgodbe, spremljaš, kakšno je življenje kaznjencev v zaporu ter kako deluje kazenski sistem.

Zgodba, ki je polna akcije in drame, seveda pa tudi tu brez ljubezenske zgodbe ne gre. A tisto, kar je pri omenjeni seriji najboljše, je ravno preobrat, ki se zgodi nekje tekom serije in ki ga gledalec sploh ne pričakuje. Ravno slednje pa je tisto, kar te zagotovo piklene pred televizijski ekran.

 

 

5. La Niña (Kolumbija)

Zgodba temelji na resničnih dogodkih, odvija pa se v Kolumbiji, ki so jo v 2. polovici prejšnjega stoletja, pretresali številni notranji spori in vojne.

Deklica Belky živi na podeželju s svojo družino, ko jo pri petih letih ugrabijo in odpeljejo v »selvo«, kjer jo vzgajajo v vojaškem duhu (guerilla) in kjer deklica – ki tu dobi tudi novo ime, Sara – iz prve roke spremlja vse grozote vojne. Po mnogih letih življenja v guerilli, ji pri štirinajstih letih končno uspe pobegniti iz vojaške skupine. Vendar pa kmalu spozna, da povratek v »staro« življenje ni prav nič enostaven in da je srečanje z njeno družino in prijatelji, kot tudi z njo samo, precejšen izziv.

Serija je odlična še iz enega razloga – predvsem je aktualna v smislu tematike, ki jo obravnava, saj nas popelje v obdobje v Kolumbiji, ki je bilo polno sporov, spopadov, a, končno, tudi sprave. V tem pogledu je brezčasna in zagotovo aktualna še danes. Serija je prejela številne nagrade, tako s strani kritikov, kot tudi gledalcev.

 

 

6. El Reemplazante (Čile) 

Še ena serija, ki je bila deležna številnih nagrad in tudi mnogih pohval kritikov, njena zgodba pa je v temelju ostra kritika čilenske družbe.

Pripoveduje o uspešnem poslovnežu, borznem posredniku, ki živi dobro situirano, zadovoljno in srečno življenje dokler zaradi slabega vtisa, ki ga naredi v nekem trenutku, ne izgubi vsega.

Mora se vrniti k družini, k svojim staršem, na deželo, vrniti v življenje, ki je popolno nasprotje tistega, česar je vajen. Ne preostane mu drugega kot da začne delati v javni šoli, kjer pa mu lahko nudijo le nestalno oziroma prekarno zaposlitev.

Od tega trenutka dalje je serija odsev aktualnega dogajanja v šoli, kjer poučuje, saj spregovori tudi o temah kot so zanositev v otroštvu, ustrahovanje med vrstniki, o drogah in o trgovini z drogami in je v tem smislu zelo aktualna in realistična ter hkrati izvrstna kritika, ne zgolj čilskega šolskega sistema, pač pa tudi latinsko ameriške družbe nasploh. Kar mi je pri tej seriji še posebej všeč je, da se omenjenih tem ne loteva s pogledom stran (kot številne druge serije v tem delu sveta), pač pa zaorje v bit navedenih družbenih problemov in nam jih predoči take, kot so.

 

 

7. El Ministerio de tiempo (Španija)

Za konec še ena serija iz Španije, ki jo priporočam vsakomur, ki želi ne le izboljšati svojo španščino, pač pa obenem spoznati nekatera zgodovinska dejstva o španski kulturi. Tudi ta serija je prejela številne nagrade, v Španiji je letos na sporedu že tretjo sezono.

Trije liki, ki pripadajo različnim časovnim obdobjem in so si, v tem pogledu, zelo različni, se mešajo med seboj in se združijo v skupnem cilju: da bi preprečili, da bi kdorkoli spremenil tok zgodovine. Izvrstna mešanica zgodovinskih dejstev in znanstvene fantastike.

 


 

+1: Laughing

8. Las chicas del cable (Španija)

Ena od mojih učenk (Sandra, ¡gracias!) se je takoj odzvala na objavo o televizijskih serijah za učenje španščine in mi priporočila še eno: Las chicas del cable in odločila sem se, da jo dodam na seznam (pa še ne Netflix-u jo lahko najdeš).

»Las chicas del cable« je Netflixova serija, režirana in posneta v Španiji, luč sveta pa je ugledala konec aprila minulega leta (2017), ko so gledalcem ponudili prvih 8 delov prve sezone. Letošnja sezona je tako že druga, serija pa je (najbrž tudi zaradi zelo kakovostne produkcije) zelo priljubjena, tako, da si najbrž lahko obetamo še kakšno sezono.

Zgodba je postavljena v 20' leta minulega stoletja v Madrid, kamor iz različnih koncev Španije, pridejo štiri dekleta, ki začnejo delati kot telefonistke v takrat edinem obstoječem telefonskem podjetju v prestolnici. V mestu, kjer jih obkroža moderen duh in napredek, se znajdejo v vrtincu ljubosumja, zavisti in prevar, pa vendar spletejo tudi zgodbo o uspehu, prijateljstvu in ljubezni. Tam se začne njihov boj za neodvisnost, za vse tiste pravice, kar se nam danes (vsaj v našem delu sveta) morda zdijo nesporne, v tistem času pa so družbene norme narekovale drugače. In ravno njihovo medsebojno prijateljstvo jih vodi do uresničitve njihovih sanj.

 

 

Tako. Naj bo za danes dovolj – pravljično število 7 (+ 1 Laughing) bo, upam, ravno pravšnji nabor, da, med navedenimi serijami, najdeš vsaj eno, ki te bo pritegnila. In, kot rečeno, nekatere so na voljo na Netflixu (juhu!!!) Seveda obstaja še cela vrsta serij, ki jih tu ne omenjam in če kakšno še posebej priporočaš, bom vesela tvojega odziva ali komentarja (pišeš mi lahko na spanscinaonline@gmail.com).

Mimogrede: vse serije, ki so produkcija španske RTV, lahko najdeš tudi s klikom na http://www.rtve.es/television/series-tve/

 

Gracias por leerme y nos vemos en la próxima entrada. 

 

 

Misliš, da bi tole zanimalo še koga?

Deli vsebino na družabnih omrežjih.

Spremljaj me na Facebooku in Instagramu.

 

Te mika učenje online z mano, da se naučiš še več?

Rezerviraj si svoj brezplačni preizkusni termin, da vidiš, kako izgleda.

Klikni semle za več informacij.

 

 

Si že naročen/a na moje novičke?

Ob prijavi ti podarim e-priročnik:

"10 APLIKACIJ, KI JIH MORA POZNATI VSAK UČENEC TUJEGA JEZIKA"

10 aplikacij e book cover NOV LOGO_cr.jpg

Klikni semle, če se želiš naročiti oziroma želiš prejeti moje darilce ter vpiši svoj email naslov v obrazec, ki ga najdeš na strani.